Dezinfekcija
• Dezinfekcija
DEZINFEKCIJA je niz različitih postupaka s ciljem
uništavanja, inhibiranja ili uklanjanja većine ili svih
mikroorganizama na površini tela, na predmetima ili u
prostoru. Postupkom dezinfekcije nije uvek neophodno
uništiti sve prisutne mikroorganizme, kao što je to slučaj
kod sterilizacije, nego ih je dovoljno redukovati na broj
koji u datim okolnostima (način izloženosti i drugi
činioci) neće biti rizična za zdravlje.
Dezinfekcijom se mikroorganizmi UKLANJAJU (mehaničkim
putem, čišćenjem, pranjem isl.) ili UBIJAJU (fizičkim
putem, toplotom, zračenjem, hemijskim putem kiselinama,
bazama, hlorom itd.)
Mikroorganizmi koji se dezinfekcijom nastoje ukloniti su
raznovrsni. Poznavanjem svakoga od njih tj. njihovih
bioloških osobina i "slabih tačaka", važno je za uspešnu
primenu dezinfekcije i izbor dezinfekcionih sredstava i
tehnike. Najvažniji su:
• Gljivice
• Chlamidiae
• Virusi
• Bakterije
• Mycoplasmae
• Prioni
Različiti mikroorganizmi pokazuju različiti stepen
otpornosti prema dezinfekcionim sredstvima.Sledeća šema
pokazuje padajući niz od najotpornijih mikroorganizama do
najosetljivijih:
- Prioni (BSE,CJD)
- Coccidia (Cryptosporidium)
- Bakterisjke spore (Bacillus)
- Mikobakterije (tbc.)
- Ciste (Giardia lamblia)
- Mali virusi bez omotača (polio)
- Gram negativne bakterije (Pseudomonas)
- Gljivice (Candida, aspergillus)
- Veliki virusi bez omotača (Enterovirusi, Adenovirusi)
- Gram pozitivne bakterije (S.aureus, Enterococcus)
- Virusi sa lipidnim omotačem (HIV,HBV)