Određivanje Kritičnih Kontrolnih Tačaka
• Određivanje Kritičnih Kontrolnih Tačaka
Određivanje kritičnih kontrolnih tačaka, u principu je
nastavak analize opasnosti. Prepoznavanje i markiranje
kritičnih tačaka neće biti problem ukoliko je objektivno
izvršena procena opasnosti i ako je uspostavljena saradnja
između odgovornih lica proizvodnje i izvođača radova.
Kritične tačke za glodare su:
- površine u krugu fabrike,
- kanalizacioni i toplovodni sistemi,
- zone u neposrednoj blizini neuređenih terena,
- mesta odlaganja otpada,
- pripreme proizvoda,
- skladište gotovih proizvoda,
- restorani za ishranu radnika,
- sva skrivena mesta gde ima otpadaka hrane.
Kritične tačke za insekte su:
- prostor za odlaganje otpada,
- sva mesta u proizvodnji gde je visoka vlaga i
toplata,
- skladišni prostor za smeštaj žitarica,
- pogon za proizvodnju.